Just another WordPress.com site

SOCIALISTISCHE PARTIJ; HOE VER KOMEN ZIJ?

De socialistische partij is niet meer uit de hedendaagse politiek weg te denken. Vorige eeuw was de lijsstrekker de felle, symphatiek ogende Jan Marijnissen, die ook wel Maorijnissen werd genoemd vanwege de socialistische symphatieen van de partij.

Daarna kwam Agnes Kant, die lijsttrekker af werd bij de val van het kabinet. Het al bekende logo van de partij is de rode tomaat, een symbool voor de kleur en voor de felheid in de strijd voor gelijkheid.

De partij deed het goed als het ging op het opkomen voor de werknemers en de zwakkeren in de samenleving, maar is – zeker de laatste kabinetten – niet goed uit de (rode) verf gekomen.

Als oppositiepartij doet de SP het wel goed, al mag het wat mij betreft wat opstandiger. Ik begin echt terug te verlangen naar de jaren zestig/zeventig, toen politieke stromingen felle protesten organiseerden. Zeker, de laatste decennia is het wat lauw. Of ze hebben er zelf geen zin meer in, of de achterban is niet meer in beweging te krijgen. Zo kon het dus gemakkelijk plaatsvinden dat de burger de hoge ziektekosten en alle andere maatregelen die het welzijn verminderen, door de strot werden gedrukt.

Ik moet er bij zeggen dat ik altijd de meest zinvolle discussies met een hoog intelligent gehalte met SP-ers heb beleefd.

Een ding is nu niet zo handig van de SP; de campagevoering. In plaats van rode tomaten verspreiden zij rode sponsjes. Dat wordt alvast een stevig debat met de PvdD over diervriendelijke campagnemiddelen.

Orin

  

2 Reacties

 1. Regenboog

  De SP was Jan Marijnissen, Jan Marijnissen was de SP. Het is een verdraaid integere man. Dat zijn er maar weinigen in de politiek. Dat “voelden” de kiezers, als hij iets verkondigde kwam dat regelrecht uit zijn hart. Het was geen gezwam in de ruimte om kiezers te lokken, hij is oprecht en een bewogen man als het gaat om de zwakkeren in de samenleving.

  Na geleidelijk afscheid van zijn partij was het niet te voorkomen dat dit afscheid onvermijdelijk ook de teleurgang van de SP zou worden. Jan is niet te vervangen.

  juni 3, 2010 om 7:26 pm

 2. delphi

  Nee, klopt. Toch denk ik dat de partij op winst gaat komen.

  Delphi

  juni 7, 2010 om 10:21 pm

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s