Just another WordPress.com site

LEVENSBESCHOUWELIJKE OPVATTINGEN ALS ONRECHTVAARDIG VERKLARINGSMODEL

Een heikel onderwerp, maar zo klaar als een klontje. Een mens heeft van nature de behoefte aan de beantwoording van excistentiele vraagstukken. Waar kom ik vandaan? Waarom overkomt mij dit? Waarom zijn wij op aarde? Is er een doel in het leven?

Dit meent men te vinden in levensbeschouwelijke opvattingen, zoals religie, ideologie, filosofie, spiritualiteit enzovoort. Zelfs rationaliteit is een opvatting, die als leidraad kan dienen voor de perceptie die een mens aan de werkelijkheid denkt te kunnen ontlenen.

Religie en ideologie hebben hele volksstammen geconditioneerd, maar in de Westerse maatschappij, waar vrijheid van levenbeschouwing in de grondwet verankerd is, zijn nog steeds veel mensen op zoek naar het antwoord op excistentiele vraagstukken, waardoor er denkbeelden in het klein ontstaan.

Religie wordt door veel mensen gekenmerkt als stromingen die door de eeuwen heen zijn misbruikt voor macht en onderdrukking. Dat is natuurlijk ook zo. De goede kernwaarden van de religie worden vaak overschaduwd door die nare, menselijke kantjes.

Het Hindoeisme bijvoorbeeld kent de reincarnatietheorie, waardoor het kastensysteem ontstond, een in veel onzer ogen onrechtvaardig sociaal systeem, in het kader van het karmadenken rechtvaardig.

Westerlingen hebben deze filosofie in de loop der eeuwen naar het Westen getransporteerd, zijn goeroes ervan geworden en hebben deze – al dan niet onder het krijgen van spirituele boodschappen – getransformeerd naar de vorm van deze religie, zoals hij nu ten heden dage in het Vrije Westen wordt gepropangeerd.

De hoofdstromingen splitsen zich uit in het karmadenken vanuit de schuldgedachte en het karmadenken als eigen keuze.

De eerste stroming gaat ervan uit dat wat je in je leven overkomt, het gevolg is van fout of goed gedrag in een vorig leven. Dit is een vastgestelde wet. De tweede stroming is wat milder, daar gaat men van uit dat men zelf het leven kiest, dat men wil volgen, wat het beste aansluit bij het leerproces. Daarvoor tekent men een contract.

Extreme uitwassen in de eerste stroming zijn, wanneer mensen deze visie de boventoon geven boven mededogen. Zo las ik eens van iemand een stukje, waar ik de rillingen van kreeg. Een vijfjarig kindje werd vermoord gevonden. De visie luidde dat het kind in haar vorig leven zelf een moordenaar was geweest en dus wel vermoord moest worden, om dat ook maar eens te ondervinden.

In de tweede stroming, toch ook wel een opvatting die mensen aanspreekt, is het bij de keuze van de nieuwe levensweg zelf zo, dat men voor de rol van de goede of de kwade kan kiezen. Achterliggende gedachte; elk mens moet alle stadia (niet perse in volgorde van hoger bewustzijnsniveau) hebben beleefd. Dus de ene keer een etterbak, dan weer een non, vervolgens weer een egotrippen, dan weer eens liefhebbende moeder.

Tja … wat zal ik ervan zeggen. Deze visies kunnen natuurlijk evenzogoed worden misbruikt, zoals ik al eerder opmerkte. Overkomt je iets rottigs, ja, da’s je karma. Doet iemand anders je kwaad, eigen schuld. Maar dat is onrechtvaardig; je weet immers (doorgaans) niet meer wat je fout hebt gedaan. Er is geen (rationale) rechter die dit kan beoordelen of veroordelen. Bovendien kwetsend en meedogenloos. En toch zijn de kernwaarden van deze filosofie: verdraagzaamheid, liefde, licht, mededogen.

Bij de andere visie kan men eveneens zich onttrekken aan medeleven, door te stellen dat mensen hier zelf voor hebben gekozen, maar deze visie is dan wat vriendelijker, want het laat ruimte over voor mededogen … alleen heb je er wel zelf voor gekozen… alleen, dat weet je dan weer niet, dus … tja, zal wel.

Zolang dit soort dingen niet aantoonbaar zijn, hou ik me maar bij karmastructuren in dit leven, hetgene dat je je wel kunt herinneren. Karma is niets anders dan de wet van oorzaak en gevolg, dus ook geldend voor dit leven… in veel gevallen. Als je dingen fout hebt gedaan en je ziet ze in, schroom dan niet om je trots opzij te zetten en als het mogelijk is, dit goed te maken. Soms is de wet van de rechtvaardigheid in dit leven van toepassing en krijgt iemand z’n trekken thuis. Dan is er een duidelijke oorzaak/gevolg relatie te zien. Veelal is dit niet zo en krijgen volstrekt onschuldige en vriendelijke mensen een hoop narigheid te verteren.

Mededogen, aandacht en liefde is dan de pleister. Aan karma’s van vorige levens, die niet na te gaan zijn, heb je dan niets.

Delphi

copyright: team ordely

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s