Just another WordPress.com site

OVERLEVEN EN EVACUATIE

We hadden al een rubriek beloofd om de bewustwording te bevorderen om toekomstige rampscenario’s zo goed beslagen als mogelijk is door te komen.

Bij evacuatie hoeven dan niet uit gaan van een megaramp, maar zoals je afgelopen weken in Zuid-Frankrijk hebt gezien, de hand van natuurgeweld kan overal toeslaan.

De laatste tijd zijn er veel groepen mensen bijna of werkelijk geevacueerd. Bij de uitbarsting van de vulkaan recentelijk in IJsland was dat een relatieve kleine groep, bij de dreigende overstromingen in Polen was bijna de hele stad Warchau aan de beurt, 2 miljoen mensen. Ook is er nu al sprake van dat vele mensen uit de kuststreken rond de golf van Mexico eventueel moeten evacueren. 

Wat zegt onze overheid over deze plannen? 

http://www.minbzk.nl/onderwerpen/veiligheid/crisisbeheersing/beleid/overstromingen

Dit gaat dan over het meest voor de hand liggende, overstromingen. Elke provincie en gemeente hebben eveneens hun eigen rampendraaiboek, gelieerd aan het algemene draaiboek. Samenwerking tussen overheden en diensten (brandweer, ns (evacuatietreinen), politie, GGD enzovoort) is essentieel voor succes (d.w.z. mensen in veiligheid brengen).

Een evacuatie kan plotsklaps gebeuren of er kan een langere tijd voorafgaan. Dat is afhankelijk van de gebeurtenis. Als ze bijvoorbeeld drie dagen van te voren kunnen zien dat een meteoriet Nederland zal verpletteren, heb je wat meer tijd.  Niet voor de laatste levensbehoeften, maar als het NODIGE in te pakken wat je mee wil nemen, mensen te waarschuwen, te bellen, informatie in te winnen, alvast een logeeradres opzoeken van vrienden in het buitenland. Leuk is het niet, om huis en haard te moeten verlaten, vrijwel zeker wetende dat je mooie spulletjes geplunderd kunnen worden, maar goed … er is wat voorbereiding. Anders zullen in paniek naar de supermarkten rennen of naar de apotheek. De coordinatie van een rampenplan zal dan ook al in werking moeten gaan vanaf het moment dat de evacuatie-aankondiging van start gaat. Op de wegen zal het ook een drukte van belang gaan worden.

Bij de vrij plotselinge evacuatie worden er al helemaal wonderen verwacht van de coordinators en medewerkers van alle diensten. Het is misschien handig als je altijd al een klein pakketje bij de hand hebt voor een evacuatie, dingen bij elkaar hebt:

-voldoende, noodzakelijke, medijnen

-verbandtrommel

-dierbare foto’s, bij voorkeur op een cd-rom/usb-stick, extra harde schijf, kleine laptop, idem documenten

-persoonlijke documenten, id-bewijs, verzekeringspapieren enz.

-toilettasje met mini’s erin, handig voor de vakantie, maar ook handig voor noodgevallen.

-ondergoed, pyama, klein wasmiddel, warme trui, goede schoenen, sokken, m.a.w. pakketje basiskleding, handdoek

Als lezers nog meer aanvullingen hebben, hoor ik dat graag van jullie.

Orin

Advertenties

4 Reacties

 1. Pingback: OVERLEVEN EN EVACUATIE | onder de loep | Goedkoop Internationaal Bellen - Buitenland

 2. Regenboog

  Elders zijn er overlevings c.q noodpakketjes te koop. Vergeet één ding vooral niet: doe alleswat je denkt nodig te hebben in een klein WATERDICHT rugzakje of koffertje.

  juni 22, 2010 om 9:54 pm

 3. Miranda

  Hier is dus weer een struisvogel aan het woord: ik heb er werkelijk nog nooit een seconde over nagedacht wat ik zou willen en moeten meenemen. In de jaren ’60 ben ik door mijn moeder zo tegengemaakt tegen alles wat met dit soort zaken te maken had. In de kelder werden vrachtladingen blikken eten bewaard etc. etc. We hadden toen de dreiging van het rode geweld en de varkensbaaitoestand. Als er wat geld over was dan werd dat omgezet in een noodrantsoen. Ik krijg het er nog benauwd van.

  Misschien dat ik er nog eens ga over nadenken, maar nu nog niet. Ik weet dat ik sowieso niet lang overleef zonder medicatie die soms erg moeilijk te krijgen is en uit Amerika moet komen. En als dat niet lukt, tja dan is het gebeurd met me. Dus ik heb echt geen idee…

  juni 22, 2010 om 10:42 pm

 4. delphi

  Ja, je moet het niet te ver doorvoeren, maar een beetje waakzaamheid kan geen kwaad. Ook hier weer guldenmiddenweg.

  En snelle rampen kun je nooit voor zijn.

  Delphi

  juni 23, 2010 om 8:24 pm

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s