Just another WordPress.com site

WAT IS SPIRITUALITEIT?

We lezen en horen de laatste tijd veel over het begrip spiritualiteit,  ook in relatie met paranormale vermogens. Een gangbare opvatting is dat spiritualiteit een geloof is en paranormale vermogens daar los van staan. Even zo sterk is de mening dat spiritualiteit en paranormale vermogens hand in hand gaan. Anderen menen precies te weten hoe je moet handelen, wil je als spiritueel gekenmerkt worden.

Het ligt wat genuanceerder. Spiritualiteit heeft met de geest te maken (Latijns: spiritus voor geest). Het woord wordt in allerlei contexten gebruikt. Meestal is het verbonden aan religies, maar de nadruk ligt op de innerlijke ervaring. Toch is het iets wat mensen bij elkaar brengt, waardoor die innerlijke, indivduele ervaring, ondersneeuwd raakt in de groepsvisie.  Dit kan in een religieus of levensbeschouwelijk verband zijn. Religie en spiritualiteit liggen dicht bij elkaar. De spirituele kern richt zich op de hoogste werkelijkheid van het Zijn en de eenwording.  Het transformeren naar de hoogste werkelijkheid kent eveneens vele visies en termen; ascentie, transformatie, overgaan. De eenwording kan in diverse visies slaan op de eenwording met het zelf, met God, met hogere dimensies.  

Technieken om dit te bereiken zijn bijvoorbeeld meditatie, maar ook gebed. Als algemene uitgangspunten voor het bereiken van verlichte doelstellingen worden de goede deugden genoemd; het (onvoorwaardelijk) lief hebben van je medemens is hiervan het belangrijkste, hoewel dit niet bij iedereen zo hoeft te zijn. Er zijn stromingen die juist afzondering, het alleen met jezelf in contact staan, als middel tot verlichting beschouwen.

Binnen de confessionele spiritualiteit worden spirituele beschouwen of ervaringen als deel van de religieuze ervaringen beschouwd  Dit gebeurt dan vooral in de orthodoxe religies. Spiritualiteit wordt beleefd binnen de context van een samenstel van opvattingen, die binnen de religieuze gemeenschap gebruikelijk is.

De postmoderne spiritualiteit, zoals je ziet de New-Age beweging, richt zich meer op het beleven van de spiritualiteit an sich en wordt als minder dogmatisch beschouwd dan binnen de doctrineleer van religieuze instituties. Spiritualiteit wordt in deze (eveneens brede) stroming opgevat als de verbinding leggen met de eigen kern, het zelf, de God in jezelf, het Christusbewustzijn. In deze stroming gaat men ervan uit dat absolute waarheden niet bestaan en dat godsdiensten geen monopolie op die absolute waarheid hebben. Dit zou bovendien leiden tot intolerantie voor elkaars religieuze opvattingen. Ook binnen deze stromingen dreigen er clusters te ontstaan, die doctrines ontwikkelen en de innerlijke zoektocht overschaduwen.

Dan is er ook nog de individuele spiritualiteit. Deze ontwikkeling is vanaf de jaren 70 ontstaan. Het is een persoonlijke levenshouding, meestal buiten de georganiseerde religies of levensbeschouwingen. In dat opzicht kan er ook sprake zijn van een humanitaire of atheistische spiritualiteit.

Spiritualiteit kan zich uiten in een bepaalde (fase) van gemoedstoestand en ook soms compleet afwezig zijn binnen de belevingswereld van een mens (of groep mensen) op het spirituele pad.

Delphi

Lees uitgebreidere informatie op deze link

3 Reacties

 1. Regenboog

  Ik ben soms vrij spiriteel bezigvolgens de leerboekjes. Mediteren kan daar een onderdeel van zijn. Maar dat had ik vroeger ook met het gesprek met God, ook wel gebed genoemd. In beide gevallen kan mijn geest zich enorm bevrijd voelen van ……. nou ja zeg maar, van het negatieve gevoel wat bij de aanvang van het “gesprek” aanwezig was.

  In mijn geval hiel- het in het verleden en in het heden nog steeds. Zelfs bij belangrijke besluitvormingen kan het voor jezelf een handig middel zijn om niet overhaast te werk te gaan.

  In zich spiritueel noemende kringen worden er vele benamingen aan gegeven. Maar voor mij heeft het hetzelfde positieve effect. Maar verwacht er geen wonderen van. Mis een been of een arm, dan groeit er door gebed of meditatie er beslist geen nieuw been of arm. Nuchter blijven in deze. Het kan wel een geestelijke ontspanning geven voor b.v. de innerlijke onrust die een ieder naar ik aanneem wel eens ervaart in zijn/haar leven.

  Het is mijn wens dat een ieder eens een keer deze rust ontvangt op welke wijze dan ook.

  augustus 24, 2010 om 3:42 pm

 2. Regenboog

  Tweede alinea: hiel- moet zijn hielp.

  augustus 24, 2010 om 3:43 pm

 3. delphi

  Dit sluit perfect aan bij mijn belevingswereld.

  Delphi

  augustus 24, 2010 om 6:04 pm

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s