Just another WordPress.com site

GENEESKRACHTIGE KRUIDEN VERDWIJNEN UIT DE EU?

Kruiden, wie kent ze niet. Zonder verse basilicum is een Italiaanse maaltijd niet af, onmisbaar ingredient in de originele pesto, heerlijk op tomaat, verrukkelijk in pastasaus.

In onze tuin staat peterselie, tijm, rozemarijn, munt en salie. Overgebleven van vorige winter.  Basilicum vinden de slakken veel te lekker. Toegevoegd moeten nog worden lavas, bieslook, koriander en selderij. Dat zijn de kruiden die ik het meest gebruik in de keuken.

Het zijn keukenkruiden en sommige staan ook bekend om een gezonde/geneeskrachtige werking, zoals bijvoorbeeld gember. De leer die zich richt op de geneeskrachtige werking van o.a. kruiden heet de fytotherapie.

Wat is fytotherapie

Maar ook de reguliere farmacie gebruikt geneeskrachtige planten als basis. Mij is een regulier hoestdrankje bekend, groen van kleur, met een slijmoplossende medicale plant uit het regenwoud. De naam ben ik vergeten, maar het werkte destijds heel goed. De famaceutische industrie maakt meer gebruik van medicinale planten dan mensen denken. Alleen doen ze er vaak nog meer bij dan alleen de plant en is het vaak een brouwsel van natuurlijk en chemisch. Soms wordt de farmaceutische industrie gekscherend gifmengers genoemd. Bovendien wordt aan hoestdrank vaak suiker toegevoegd.

Hieronder een artikel over het regenwoud

regenwoud

Maar nu gaat op de site Argusoog.org. het bericht dat geneeskrachtige kruiden uit de EU zouden verdwijnen, d.w.z. het gebruik ervan wordt aan stevige banden gelegd.

geneeskrachtige kruiden verdwijnen uit de eu

Terecht wordt opgemerkt dat kruiden overal groeien. Kruiden als brandnetel groeit de pan uit, maar daar kun je ook nog een lekker soepje van trekken. Planten als monnikskap kun je gewoon in je tuin zetten, maar – naast zeer giftig – ook bekend om medicale werking – alleen, van die plant moet je als leek zeker afblijven. Hetzelfde geldt voor vingerhoedskruid. Maar veel kruiden, voor keukengebruik of in de thee om een klein kwaaltje te bestrijden – kun je gewoon in je tuin of balkon kweken.

In de nieuwe EU-regels worden sommige kruiden als drugs aangemerkt. Aha, dus dan wordt ik met mijn kruidenarsenaal als drugkweker aangemerkt. Helaas … de buurman ook, en die ernaast ook, en die ernaast ook, want helaas is mijn munt een echt onkruid en groeit overal waar niet wenselijk is.

Kruiden als geneesmiddel gebruiken, zeker als je zelf gaat mengen, bij ernstige kwalen, zou ik niet direct aanraden. Altijd een reguliere arts inschakelen.

Ach, ik denk dat de soep (met verse lavas) minder heet wordt gegeten dan wordt opgediend.  

Delphi/Karin

© Team Ordely

Hieronder het tweelingbericht op paranomaalblog.wazzup over ons beroemdste Nederlandse kruidenvrouwtje

wie-kent-haar-nog-klazien-uut-zalk

 

Advertenties

Eén reactie

  1. Els

    mmhh ik heb vele rare dingen gelzen over de site van Arendsoog dus nee ik geloof het nog niet.
    Misch sommige maar lang niet alle zullen ze of kunnen ze verbieden.

    september 28, 2010 om 1:19 am

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s