Just another WordPress.com site

WIKILEAKS ONTKETENT DIPLOMATIEKE CRISIS

 

Wikileaks heeft een wereldwijde diplomatieke crisis veroorzaakt met de publicatie van 250.000 berichten die vanuit Washington werden verstuurd naar Amerikaanse ambassades. Dat stelde de Britse krant The Guardian zondagavond.
 De krant kreeg net als een aantal andere kwaliteitskranten eerder de beschikking over de documenten, die veel gevoelige informatie bevatten over het contact tussen de Verenigde Staten en andere landen.

Uit de documenten blijkt onder meer dat het terreurnetwerk al-Qaeda nog altijd financiële steun ontvangt vanuit Saudi-Arabië. Het soennitische koninkrijk zou via koning Abdullah meerdere keren bij Washington hebben aangedrongen op militaire actie tegen nucleaire installaties van de sjiitische aartsrivaal Iran.

Kwalificaties wereldleiders

Hieronder volgt een reeks opmerkelijke kwalificaties over wereldleiders, die staan in de documenten van de Amerikaanse regering die zondag werden gelekt door WikiLeaks.

Onderstaande quotes zijn onder meer afkomstig uit verhalen op de websites van de Britse krant The Guardian en het Duitse weekblad Der Spiegel. Deze media hadden vooraf inzage in de door WikiLeaks gelekte documenten.

– Dmitri Medvedev (president Rusland) en Vladimir Poetin (premier): Medvedev, officieel de machtigste politicus van Rusland, speelt in de praktijk ”de Robin van Poetins Batman”. (bericht dat de Amerikaanse ambassade in Moskou eind 2008 verstuurde naar Washington)

– Silvio Berlusconi (premier Italië): ”Zwak, ijdel en ineffectief als moderne Europese leider.” (Elizabeth Dibble, een hoge diplomaat op de Amerikaanse ambassade in Rome)

– Nicolas Sarkozy (president Frankrijk): Is volgens een bericht van de Amerikaanse ambassade in Parijs ”lichtgeraakt” en ”regeert op persoonlijke, autoritaire wijze”.

– Angela Merkel (Bondskanselier Duitsland): ”Risicomijdend en slechts zelden creatief.” (Amerikaanse ambassade in Berlijn, maart 2009)

– Guido Westerwelle (Minister Buitenlandse Zaken Duitsland): ”Incompetent, ijdel en kritisch ten opzichte van de Verenigde Staten.” (Amerikaanse ambassade)

– Horst Seehofer (leider regeringspartij CSU in Beieren): Weet niet dat 20.000 Amerikaanse militairen, de helft van de totale Amerikaanse troepenmacht op Duitse bodem, verblijft op bases in zijn eigen deelstaat. (idem)

– Benjamin Netanyahu (premier Israël): ”Elegant en charmant”, maar houdt zich nooit aan zijn beloften. (Amerikaanse diplomaat in Cairo)

– Hamid Karzai (president Afghanistan): ”Een extreem zwakke man die niet naar feiten luisterde, maar die zich liever liet misleiden door mensen die hem verhalen vertelden over de meest bizarre complotten tegen hem.” (Amerikaanse ambassade Kabul)

– Kim Jong-il (dictator Noord-Korea): Een ”futloze ouwe” die fysiek en psychologisch getraumatiseerd is als gevolg van een beroerte. (diverse diplomatieke bronnen)

lees hier meer

De beer is los en de rapen zijn gaar.

Pandora’s box is geopend.

UPDATE 29 NOVEMBER:

Wikileaks bevestigt kernwapens in Nederland

UPDATE 1 DECEMBER; het wordt spannend. Voor 2011 wordt aangekondigd dat Wikileaks informatie verstrekt over de discutabele handel en wandel van een grote VS bank. Verder wordt de klokkenluider van Wikileaks gezocht. Een andere klokkenluiderssite heeft een andere visie; zij gaan ervan uit dat de tot nu gelekte documenten van Wikileaks door de overheden zijn gemanipuleerd om ingrijpen in Iran te rechtvaardigen.  

Interpol vraagt arrestatie baas wikileaks

Wikileaks gaat in 2011 over bank lekken

wikileaks is fake

UPDATE 6 DECEMBER

De sneeuwbal blijft rollen

Obama moet weg bij goedkeuring spionage VN

UPDATE 7 DECEMBER 2010

Julian Assange gearresteerd

Wikileaks zal doorgaan met de publicaties. De komende periode zal er dus nog veel grofvuil naar buiten komen.

Spoeddebat arrestatie Assange in tweede kamer

Zorgen over wat betreft een eventuele uitlevering aan de VS

Advertenties

4 Reacties

 1. Regenboog

  Wereldleider VS die zijn zaakjes technisch zo slecht op orde heeft dat alles wat binnenkamers had moeten blijven op straat heeft liggen. Leiders van landen etc. weten nu hoe er werkelijk over ze gedacht wordt. Daar helpt geen staatsbezoek meer aan. Diplomatieke betrekkingen lopen geen gevaar meer, DIE ZIJN ER NIET MEER. De openhartigheid die men in acht dacht te kunnen nemen ten opzichte van Bush jr en Obama zijn achteraf niet veilig bij hen gebleken.

  Nu volgt een periode van zich terecht beledigd gevoelende staatshoofden. Militaire strategieën zijn openbaar. Landen en hele continenten die elkaar nu wantrouwen. Niet alleen individuele personen lopen gevaar maar wat erger is ook de WERELVREDE. De argwaan en achterdocht zal wereldwijd gaan overheersen en eerst na generaties kunnen slijten. Dat is mijn grootste zorg. Hier is iets kapot gemaakt en dat door een falende techniek misbruikt door onbetrouwbaar gebleken presidenten met hun regeringen in de VS. Ze kijken je vriendelijk aan, slaan je op de schouder, maar zodra je de rug omdraait en uitgezwaaid bent wordt het bezoekende land of hun staatslieden beschimpt en bespot.

  Het land dat zei op te komen voor de rechten van de mens blijkt nu zelf zich schuldig gemaakt te hebben aan de meest gruwelijke martelingen. Ik neem het Amerikaanse volk niets kwalijk maar hun leiders des te meer. Het doet bij mij de vraag stellen: HOEVEEL BOTER HEEFT NEDERLAND OP HET HOOFD?

  november 29, 2010 om 11:07 pm

 2. Els

  Nederland heeft heel veel boter op zijn hoofd.
  Ik leefde tot 5 jaar terug altijd maar 2 kilometer van vliegbasis Volkel vandaan.
  iedereen daar wist dat er kerntuig lag.
  Vele demonstratie waren er daar.
  En maar blijven ontkennen dat ze er lagen.
  Maar ikwas bevriend toen der tijd. Met een amerikaans stelletje. Hij werkte op de basis als bewaker bij dat kerntuig.
  Ze liggen in bunkers opgeslagen. En zijn in handen van amerika.
  Heb er zelf foto’s van gezien. Die hij stiekem gemaakt had van die dingen.
  Dus je wordt gewoon belogen.

  Ook dat is nederland…………….

  november 30, 2010 om 4:54 pm

 3. Regenboog

  Voor zover ik weet heeft de politiek nimmer ontkend dat daar kernbommen opgeslagen waren. Ook nooit toegegeven als antwoord op vragen. Het was om het diplomatiek te zeggen “publiek geheim”. Maar in 1961 had Nederland reeds raketten (Honest John) in huis die atoomkoppen konden bevatten. Dus daar doelde ik niet op met boter op het hoofd van Nederland.

  De VS besloot Irak binnen te vallen om de dreiging van chemische wapens die het zou bezitten af te wenden. Inspecteurs hadden aanvankelijk niets gevonden. Toch viel men Irak binnen. Tot vandaag is er nog geen chemisch wapen gevonden. Hoe kon Nederland zich dan in de strijd mengen, waarom? Ik heb altijd de indruk gehad dat Bush jr alleen maar heeft afgemaakt wat zijn vader Bush sr niet mocht, het hoofd van…………….Saddam Hoessein, zonder erbij na te denken of te voorzien dat de naweeën van de inval erger zijn, t.w. een burgeroorlog.

  Iran zou raketten gekregen hebben van Noord-Korea, ze bouwen bovendien één of meerdere kerncentrales (als ik het geloven moet van de media zou Rusland hen hierbij behulpzaam zijn). Of is dit een reden om ditmaal Iran aan te vallen?
  Israël staat ook te popelen om een aanval te doen op strategische doelen. Het is van Geert Wilders bekend dat hij wel ZEER pro-Israël is. Minister Verhagen zou in het verleden ook Iran een groter gevaar te vinden dan Irak.

  Wat wordt er op DIT moment op diplomatiek niveau gesjoemeld? Een nieuwe oorlog op komst? Gaat Nederland weer mee doen. Wat is wijsheid?

  november 30, 2010 om 8:33 pm

 4. Els

  nee klopt landelijk niet, maar ij de gemeente waar ik toen woonde werd het wel degelijk ontkent.

  Ik ben er nog steeds van overtuigd dat er wel degelijk dat irak wel wapenes heeft die ze niet moegen hebben, of zeggen te hebben.
  Daar is zo ongelooflijk veel wat daar onder de grond zit aan opslag en bunkers. Die hebben ze nog steeds niet allemaal gevonden. Ze kunnen dat beter aanduitsland vragen die bouwde al dat ondergrondse spul en hebben er de plattegronden van……………
  Wil zeker niet Bush vrijpleiten mag die man niet, maar zo mag iker van de hogere heren vel;e niet. Ze zwichten allemaal voor geld, dan is gelijk hun eerlijkheid ver te zoeken.
  Ik ben er van overtuigd dat er geen een regering van welke land dan ook eerlijk is. En ze kennen en weten veel meer van elkaar als wij OOIT zullen weten.

  Wij zijn maar het domme voetvolk wat dom gehouden dient te worden.
  Anders zouden wij wel eens kunnen gaan stijgeren en dat mag niet…………..

  november 30, 2010 om 9:38 pm

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s