Just another WordPress.com site

RECEPT: VARKENSVLEES VAN DE SCHILLENBOER

Wederom een nieuwe rubriek; nostalgische recepten (uit allerlei landen) in een nieuw jasje.

Wie kan zich nog de schillenboer herinneren?

 

In die tijd van zinvol hergebruik haalde de schillenboer met paard en wagen schillen en andere etensresten op, om aan de varkens te voeren.

En de schillenboer voerde zichzelf weer met varkens. De recepten zijn voor vier personen en geen tien, zoals vroeger.

Varkensvlees van de schillenboer

 Nodig: 4 schouderkarbonades, zout, peper, 2 grote uien, een winterwortel, aardappels met dunne schil (dus niet van die kleibonken!!!) voor 4 personen, een laurierblad, een takje tijm, 3 kruidnagels, margarine, 1 flesje blond bier

De karbonades met peper en zout bestrooien en in een braadpan margarine bruin laten worden. De uien snipperen en de winterwortel met een dunschiller in repen snijden. De aardappelen goed schoon wassen en met schil met schilbewegingen in lange repen snijden. De karbonades bruin bakken. Even uit de pan halen en de uien glazig laten worden. Karbonades en ui toevoegen, alsmede het laurierblad en de kruidnagels. Voeg een flesje blond bier toe en eventueel wat water. Laat de karbonades zo lang stoven, tot ze helemaal zacht zijn (zo zacht als rundvlees), ongeveer anderhalf uur. Voeg na een uur de wortelstroken en een kwartier daarna de aardappelen toe. Als de groenten gaar zijn, haal dan met een schuimspaan de karbonades, groenten en kruiden uit het vocht. Verwijder de botjes en de kruiden. Doe het stoofvocht, de uien, de wortelen en de karbonades terug in de pan. Voeg nog eventueel wat water toe en breng op smaak met zout en peper (of een bouillonblokje). 

Het is lekker bij winterse groenten, witlof, rode kool, spruitjes en dergelijke.

Eet smakelijk.     

Advertenties

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s