Just another WordPress.com site

RECEPT: HAAGSCHE HUTSPOT

Ik heb me laten vertellen dat veel Hagenezen of ex-Hagenezen deze site bezoeken. Hoewel wij nog jonkies zijn, vertellen die mensen mij allemaal herinneringen van eeuwen terug, nog uit de tijd van de paardentram

Tijd voor een terugblik. Wie herkent dit stukje Den Haag nog?

Goed, het voorgaande was om even in de sfeer te komen. Wie herinnert zich nog de Haagsche Hutspot. Wat zeg je: Leidsche Hutspot in oktober ter gelegenheid van het Leidens Ontzet?  Nee, die bedoel ik nou niet echt. Ik bedoel Haagsche Hutspot; een geheim recept waarvan wordt gezegd dat het in de hoogste kringen werd doorgegeven. Het was niet bepaald voor het volk bedoeld, maar wij hebben via een oude Haagsche elitaire heer het recept gekregen en naar de huidige normen aangepast. Dit recept is ook voor vier personen.

Haagsche Hutspot

Nodig voor vier personen: anderhalf kilo kruimige aardappelen, 500 gram wortelen (of 250 gram wortelen en 250 gram pastinaak/natuurwinkels), 500 gram sjalotjes, zevenhonderd gram eendebout of eendekarbonade (voordelig op de Haagsche Markt), 50 gram roomboter.margarine, een glas rode wijn, peper, zout, 5 jeneverbessen, 3 kruidnagels, 2 laurierbladeren, twee eetlepels fijngehakte gerookte ham, een scheut tot een half kopje verse room, 25 gram roomboter.

Oorspronkelijk werd in dit gerecht in plaats van eend ooievaar gebruikt. Reiger voor de benaming Haagsche hutspot is taboe, alsmede eend, maar we doen het lekker toch. Die geboortebeperking, veroorzaakt door de elite, in onze stad, heeft lang genoeg geduurd; dat zie je aan de vergrijzing op het Binnenhof.

Goed, de eend doe je met zout en peper, eventueel kun je het nog larderen met fijn, vet spek, maar dat hoeft niet, in bruine boter/margarine en braadt je rondom bruin. Voeg een glas wijn, water en kruiden toe en laat de eend sudderen. Als de eend gaar is, haal hem uit het vocht met een schuimspaan en laat het uitlekken. Verwijder de kruiden en haal het vlees van het bot. Snij het vlees in kleine stukjes. Zuinige mensen kunnen van de botten nog bouillon trekken. Maak de jus op smaak met zout, peper, een bouillonblokje of een jusblokje.

Snij gerookte ham in kleine stukjes en warm deze op in de jus. Haal ze er met een schuimspaan uit bij het serveren op.

Intussen heb je de aardappelen geschild en met wat zout gekookt, evenals de fijngehakte wortelen en sjalotjes. Hiervan stamp je een fijn potje. Breng het op smaak met zout, peper en roomboter. Voeg het eendenvlees toe en schep goed door elkaar. Voeg nog room toe, totdat het de juiste smeuiigheid heeft.

Om te serveren (jawel, met een servet), gebruik je een ijsbolletjestang. De bolletjes leg je rondom op een bord en zorg dat het midden vrij blijft. Op de bolletjes schep je met een klein lepeltje gelijkmatig de hamstukjes. In het midden schep je de jus.

Eet smakelijk.     

Advertenties

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s