Just another WordPress.com site

MARK VREKKE: WEG MET SCHOONMAAKMIDDELEN

Door: Mark Vrekke

Schoonmaken … zucht, we moeten het allemaal. Ik in mijn eentje in mijn bescheiden stulpje, geen vrouw des huizes en niet voorzien van een kast van schoonmaakmiddelen.

De gemiddelde huisvrouw heeft wel een kast vol met chemische troep en dan nog ziet ze vaak tegen het schoonmaakwerk op.

Het spaart in elk geval geld en milieu als je gebruik maakt van dingen die je al in huis hebt.

AZIJN

Heerlijk zuur, gebruik witte azijn, geen schoonmaakazijn. Met azijn kun je chroom en roestvrij staal schoonmaken met onverdunde azijn uit een plantenspuit en het met een zachte doek in te wrijven.

Schimmelplekken kunnen ook verdwijnen met azijn. Gebruik voor hardnekkige schimmel onverdunde azijn en voor lichtere en nabehandeling verdunde uit een plantenspuit.

Met onverdunde tipjes azijn kun je ook balpenvlekken van muren verwijderen.

Plavuizen/tegels kun je schoonmaken met een dweil/mop die in een milde azijnoplossing is gedrenkt.

Ook tegen kaarsvet en vetvlekken is azijn geschikt. Kaarsvet eerst verwijderen (zacht maken met fohn), daarna de rest met azijn/water (1/1) en doekje verwijderen. Dit geldt ook voor vetvlekken.

THEE

Met thee (vers gezet) kun je houten vloeren en meubels goed schoonmaken. Maak een sterke thee en laat hem afkoelen. Hiermee meubel of vloer behandelen met een zachte doek en droog maken.

Glimmende spiegels maak je met een pot sterke thee. Wrijf de thee in met een zachte doek en behandel na met een droge doek.

ZOUT

Ook zoiets simpels als zout kun je goed gebruiken in het huishouden. Stalen, vette pannen kun je wat zout instrooien en dan schoonboenen.

Ook een gietijzeren wok is lastig, omdat hij snel kan roesten. Was hem niet met water af, maar als de wok nog heet is strooi dan een kwart kop zout in de pan en schrob met een stugge staalborstel de pan schoon. Veeg hem goed schoon en smeer hem in met olie. Doe deze methode niet bij een wok met anti-aanbaklaag.

Aangebrande melk kun je met zout ook wegschuren. Laat het zout 10 minuten inwerken. Deze methode kun je ook gebruiken bij andere aangebrande pannen.

Kopjes met koffie- en theevlekken kun je ook schoonmaken met zout. Doe dit met een spons met gelijke delen zout en azijn.

Veel schoonmaakplezier

Mark Vrekke

 

Advertenties

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s