Just another WordPress.com site

RECEPT: ANDIJVIEPOTJE SCHELE JAAP

Wie kent de uitdrukking iets schele Jaap maken? Ik heb hem niet kunnen vinden op google, maar ik heb hem heel vaak gehoord. Een harinkje schele Jaap maken, dus opeten of een broodje bal. Het staat voor een hapje gulzig en snel achter in je holle kies stoppen (ook zo’n uitdrukking).  Maar zoals gezegd; waar de uitdrukking schele Jaap maken precies vandaan komt; geen idee. Aanvulende informatie is dus welkom.

Ik vond de uitdrukking zo grappig dat ik een van mijn favoriete winterkostjes  de naam heb meegegeven.

 

ANDIJVIEPOTJE SCHELE JAAP

Voor 4 personen: aardappelen, 400/500 gram fijngesneden andijvie, zout, peper, 4 (magere) speklapjes, scheutje melk, klontje boter/margarine, margarine om te braden, mager rundergehakt, een ei, paneermeel, zout en peper of gehaktkruiden, een fijngesnipperd uitje, mosterd.

Schil de aardappelen. Maak het gehakt aan met een uitje, kruiden of zout en peper, een ei en paneermeel. Draai er kleine balletjes van. Laat margarine in een pan bruin worden en braad hierin de balletjes. Na het bruin worden, water toevoegen. Bestrooi de speklapjes met peper en zout en smelt in een koekenpan margarine bruin. Braad hierin de speklapjes. Zet de aardappelen op. Haal de speklapjes uit de pan en laat ze afkoelen. De jus kun je bij de gehaktballetjes voegen. Snij de speklapjes in kleine stukjes. Kook de aardappelen zacht. Stamp de andijvie door de aardappelen en voeg een klont boter of margarine toe om het smeuiig te maken. Zet de pan nog even op een zacht vuur om de andijvie warm te maken. Roer het spek erdoorheen.

Serveer het met een kuiltje, waarin jus, gehaktballetjes en de mosterd.

Maak dit potje maar lekker schele Jaap.

Advertenties

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s