Just another WordPress.com site

RECEPT: VISSERSTOOFPOTJE

Mondiaa is de visserij niet meer zoals het geweest is. Naast alternatieven als gekweekte vis, maakt de schaarste in de zee, mede dankzij vervuilingen, het de vissers moeilijk.

Vis echter is gezond (tenminste in onvervuilde staat) en rijk aan goede vetten. In de moderne westerse wereld gezonder dan vlees en lekkerder dan die vegetarische vervangers.

Zolang we er nog van kunnen genieten, doen we dat maar (in beperkte mate)

De vader van Orin is oorspronkelijk Scheveninger en kon vroeger smeuiïge verhalen over nog vroeger vertellen. Op diverse plaatsen in Scheveningen is het nog steeds feest voor visliefhebbers. Men kan er ook op een boot zelf vis gaan vangen.

Wij hebben dat zelf wel eens in het Noorden des lands gedaan en vingen daarbij een aardig plukje Hollandse garnalen. Pellen en proeven;  je weet niet wat je proeft, al is het pellen van die kleine dingetjes wel een klus.

Welnu; tijd voor een

Vissersstoofpotje

Nodig voor vier personen: 100 gram rauwe grote garnalen, 100 gram hollandse garnalen, 300 gram vis (poon, kabeljauw, schelvis, schol), een bos selderij of basilicum*, twee preien, 1 winterwortel, 2 eetlepels tapenade naar smaak, 50 gram boter, 50 gram bloem, halve/driekwart liter visbouillon, witte wijn, room, zeezout, peper, 1 citroen of limoen.

Was en snij de selderij of basilicum, snij de preien in ringen, de wortelen in stukken. De vis, zoals poon, moet ontgraat zijn. Vooral poon moet je soms zelf nog de graten van verwijderen. Kook de wortelen bijna gaar in water met zout, Smelt in een pan de boter en smoor hierin de rauwe garnalen en de prei. Voeg de bloem toe en meng het goed door elkaar. Voeg met scheutjes toe visbouillon, daarna de vis in stukjes gesneden, de selderij (basilicum pas later), laat eventjes stoven, en vervolgens een scheutje witte wijn, daarna tapenade en de winterwortel, voeg vervolgens weer visbouillon toe. Laten stoven. Snij de citroen/limoen in vier plakjes. Het kontje knijp je uit boven het potje en voeg er de basilicum (hou wat verse basilicum apart), zeezout en peper aan toe. Voeg tenslotte de hollandse garnalen en een scheut room toe.

*Basilicum gebruiken is een kwestie van smaak en geeft tezamen met de tapenade een mediterrains tintje aan dit stoofpotje.

Eet smakelijk

Advertenties

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s