Just another WordPress.com site

COLUMN: VER VAN MIJN BED SHOW?

Column: Orin

Hoewel de betrokkenheid bij mondiale ontwikkelingen elders in de wereld groot is in Nederland en het Westen, heeft menig landgenoot de neiging om het als een ver van mijn bed show te zien.

Dit is ook het geval met de huidige ontwikkelingen en onrust in het Midden-Oosten.

Diverse westerlingen zijn blij dat ze weer veilig kunnen gaan luieren in Egypte en vooral dat de reizen nu zo goedkoop aangeboden worden.

In andere landen is de onrust volop aanwezig. In Iran zijn er protesten, alsmede in Marokko en Saudi-Arabië. Vooral Libië haalt nu de voorpagina’s, wegens de destructieve reactie van Khadaffi op de protesten.

Politiek-bewuste mensen volgen dit met argusogen. Vele landgenoten hebben wel een mening klaarstaan over de situatie. Anderen halen hun schouders op: de ver van mijn bed show.

Maar is dat wel zo?

In ons landje (en ongetwijfeld ook in omringende landen) wonen veel mensen uit Arabische staten, die mee protesteren, zoals Liberianen in Den Haag.

Zie hier

Deze mensen zijn als geen ander emotioneel betrokken bij de gebeurtenissen. Veelal hebben ze nog familieleden en vrienden in hun geboorteland wonen. Het zijn mede-landgenoten voor wie het geen ver van mijn bed show is.

Anderszijds zullen ook de westerse burgers op een of andere manier de gevolgen van deze midden-oosten revolutie voelen. De olieprijzen zullen stijgen en daarmee de benzineprijzen, en nog erger de energiekosten, die sommigen nu al nauwelijks op kunnen brengen. Ook de voedselprijzen zullen omhoog gaan en mondiaal de al bestaande voedselcrisis versterken. Ook zullen er meer vluchtelingen uit de betrokken landen komen.

Nog belangrijker is: hoe gaat zich dat ontwikkelen. Onrust in het Midden-Oosten is er al decennia, maar zo grootschalig als dit, hebben we nog niet meegemaakt. Het is een goede zaak dat mensen tegen onderdrukking opkomen, maar het is nog koffiedik kijken hoe stabilisering kan plaatsvinden en onder welke nieuwe regeringen. Wat voor gevolgen heeft dit in de regio. Positivo’s vinden deze ontwikkelingen geweldig, mensen met een wat meer rationeel karakter zien de gevaren voor een mondiale crisis of een oorlog in het verschiet. Het kan beide kanten op. Laten we hopen dat de positivo’s gelijk hebben en het allemaal pais en vree wordt voor de mensen daar.

In ieder geval zullen wij op dit blog de ontwikkelingen in het Midden-Oosten gaan volgen en de lezer op de hoogte houden.

Orin

Advertenties

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s