Just another WordPress.com site

RECEPT: HACHEE VAN DE SCHARENSLIEP

Vroeger, zelfs nog voor mijn tijd (Orin) kwam de scharensliep aan de deur. Scharen en andere gebruiksvoorwerpen waren een kostbaar goed, waar men zuinig op moest zijn. De scharensliep maakte de schaar weer scherp. Tegenwoordig heeft iedere huishouden diverse scharen tot zijn beschikking, die als het even kan ook nog eens altijd zoek zijn.

Vroeger lustte zo’n harde werker wel een smakelijke warme hap, zeker als het ijzig koud weer was. De overheerlijke hachee is ook in onze tijd een favoriet en smakelijke hap. Lekker met verse rode kool

HACHEE VAN DE SCHARENSLIEP

 Voor 4 personen: 600 gram rundvlees (sukadelapjes, draadjesvlees) in blokjes, 4 grote uien, bloem, margarine, zout, peper, 1 laurierblad, 4 kruidnagels, 6 jeneverbessen, takje verse tijm, tomatenpuree, 1 verse rode kool, een pijpje kaneel, 4 kruidnagels, azijn, 2 grote zure appels, 2 eetlepels appelstroop, pakje appelsap, zout, eventueel suiker, boter

Snij de uien in ringen. Smelt in een pan margarine. Haal de blokjes vlees door zout, peper en de bloem. Glaceer de uienringen in de margarine en schep ze met een schuimspaan eruit. Laat dee margarine verder bruinen en doe dan de vleesblokjes erin. Schep ze regelmatig om. Blus het af met lauw water, totdat het vlees eronder staat. Voeg kruidnagels, laurierblad en jeneverbessen toe en de uien. Laat het drie uur stoven en voeg op het laatst nog een blikje tomatenpuree toe. Haal de kruiden eruit en breng het op smaak met zout, peper en een takje verse tijm.

Snij de rode kool fijn (keukenmachine, fijne stand). Doe de kool in een grote pan met water, kaneel, kruidnagels, zout en azijn (2 eetlepels) en appelsap (1 pakje). Laat dit ruim een uur zachtjes koken. Snij intussen de appels in stukjes. Voeg deze het laatste half uur van de kooktijd toe. Giet de rode kool af, haal de kruiden eruit. Voeg een klontje boter, appelstroop en eventueel suiker toe.

 

Advertenties

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s