Just another WordPress.com site

BARBAARSE TRADITIE: GANSTREKKEN

We wijzen dan wel met een opgeheven vingertje naar bepaalde, in onze ogen Barbaarse straffen, in andere landen, maar wijzelf hebben ook een aardige traditie opgebouwd, die we nog steeds aanhouden, maar dan voornamelijk met dieren.

Dierenartsen: ganstrekken niet van deze tijd

Beroepsvereniging KNMvD van dierenartsen in Nederland heeft met afschuw kennis genomen van betrokkenheid van een dierenarts bij het zogeheten ganstrekken tijdens de viering van carnaval in het Limburge dorpje Grevenbicht. Een dierenarts heeft een voorbeeldfunctie, aldus de vereniging dinsdag, en daarbij past niet het doden van een dier voor een luguber spel.

lees meer

Ganstrekken en katknuppelen

In de zeventiende en achttiende eeuw zijn dierenspelletjes, die nu wreed en barbaars gevonden zouden worden, zeer populair.  Bij het ganstrekken wordt een gans aan één van de poten opgehangen aan een touw. De deelnemers rijden te paard of met paard en wagen onder de gans door en proberen de kop te grijpen en van het lijf te trekken. Om het extra moeilijk te maken wordt de kop van het beest ingesmeerd met zeep. Bij het katknuppelen wordt een kat in een houten ton opgesloten en aan een touw tussen twee bomen opgehangen. De deelnemers slaan vervolgens met houten knuppels tegen de ton. De bedoeling is dat de ton in duigen wordt geslagen, waarna de kat onder luid gekrijs kan ontsnappen.

bron

Advertenties

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s