Just another WordPress.com site

COLUMN: HAMSTEREN

Door: Orin

Hamsteren, geen onbekend fenomeen. Bij de Appie heb je eens in de zoveel tijd de hamsterweken, maar dat is niet meer dan een toespeling op datgene wat daadwerkelijk een ernstig verschijnsel kan worden.

Zo werd er in Tokio en andere plaatsen in Japan in paniek gehamsterd en waren de schappen in no time leeg. Schaarste ontstaat dan snel.

Zeker als er ineens een run op producten ontstaat en de vraag het aanbod overtreft.

Hamsteren is ook ieder voor zich. Zo zijn momenteel wereldwijd de geigertellers uitverkocht!

Geigertellers … wereldwijd!

Er is natuurlijk wereldwijd angst voor de gevolgen van de straling die uit Japan komt. Men heeft het nu al over dat de kop van de draak nu over de wereld zweeft en de rest van het lichaam erachter aankomt … als ze het niet onder controle krijgen. De straling die vrijkomt wanneer het echt tot een ramp komt, schijnt 1000 keer hoger te zijn dan die van Tjernobyl. Aanstaande woensdag of donderdag komt de wolk over Europa en volgens de overheden is de straling dan al zo laag dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is. Niemand die de overheden nog gelooft, uiteraard.

Dus men schaft massaal geigertellers aan. Natuurlijk is het handig om zo’n ding in huis te hebben. Of hij ook uitslaat, dat weet ik zo net niet. Veel stoffen, die wel degelijk levensgevaarlijk en onzichtbaar zijn, die vrijkomen na zo’n ramp, zijn niet met een geigerteller te meten. Bovendien, waarom worden die dingen niet collectief aangeschaft. Als mijn buurman er een aanschaft en we lappen allemaal in de buurt een paar tientjes (want die dingen zijn best wel prijzig), dan is het toch geen probleem.

Maar bij hamsteren is het vaak ieder voor zich. En het is ook handel.

Jodiumpillen zijn ook al niet meer aan te slepen. Op E-bay worden ze voor heel veel geld aangeboden, want sluwe figuren zien er wel een handeltje in. In Nederland zijn deze dingen alleen op doktersrecept verkrijgbaar. In België worden ze gratis uitgedeeld. Jodium preventief slikken is echter ook niet aan te raden.

Hamsteren heeft te maken met de drang om te overleven. Hoe sneller jij schaarse middelen in huis kan halen bij een dreiging, hoe groter de kans is dat jij overleeft. Wat je medemens betreft, daar heb je dan geen boodschap aan.

Hamsteren, ieder voor zich, God voor ons allen.

Moge God verhoeden dat de situatie rondom de reactors in Japan echt uit de hand gaat lopen.

Orin 

Advertenties

3 Reacties

 1. Regenboog

  Orin,
  Jij schrijft: Hamsteren, ieder voor zich, God voor ons allen.
  Als er werkelijk aan produkten schaarste dreigt dan is het een natuurlijke drang om te overleven en te gaan hamsteren.
  Alleen begrijp ik niet waarom er in veel landen luxe producten worden geplunderd in tijden van nood.

  maart 24, 2011 om 11:25 am

 2. Omdat als de beer eenmaal los is, dan grijpen mensen wat voor het grijpen is.

  Stel, er is geen eten meer, ik ga dus bij de Appie plunderen, of bij Ikea (Plundra!!!). Ik graai naar aardappelen, melk, brood en zie daar nog even een aantal heerlijke wijntjes van 20 euro staan… tja, ik zou dan wel gek wezen als ik dat ook niet in mijn plunderkarretje laadt.

  Maar ik hoop dat het nooit zover komt, dat ik om te overleven moet plunderen, want ik zou het niet zomaar doen.

  maart 24, 2011 om 11:49 am

 3. Weet je trouwens dat de geigertellers helemaal zijn uitverkocht in NL. en dat er nog duizenden op de wachtlijst staan?

  maart 24, 2011 om 11:50 am

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s