Just another WordPress.com site

GOEDE VRIJDAG

ajezus

Op Goede Vrijdag herdenken christenen de kruisiging van Jezus Christus op de heuvel Golgotha, nabij Jeruzalem.

Jezus werd tot de kruisdood veroordeeld, door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus, op aandrang van het Sanhedrin, de Joodse hoge raad, omdat hij volgens hen God had gelasterd. Jezus werd verraden door een van zijn discipelen, Judas, en Jezus kondigde dit verraad volgens de Bijbel ook van te voren aan. Jezus wist precies wat er zou gaan gebeuren. Ook dat zijn discipel Petrus hem zou verloochenen, kon hij voorzeggen. Uiteindelijk krijgt Judas spijt en pleegt zelfmoord

Voor zijn veroordeling wordt de spot gedreven met Jezus, soldaten geven hem een mantel en een doornenkroon en noemen hem spottend Koning der Joden.   

Jezus wordt in de ochtend gekruisigd tussen twee criminelen. Ook aan het kruis wordt hij nog bespot, omdat iedereen wel wil zien of God hem komt redden. Immers, Jezus heeft zelf gezegd: Ik ben Gods zoon. Dan wordt het donker in het hele land en Jezus zegt: ‘Eli, Eli, lama Sabachthani? God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten? Niet veel later sterft Jezus. Het voorhangsel van de tempel scheurt van boven naar beneden, de aarde beeft, rotsen scheuren, graven gaan open en veel lichamen van ontslapen heiligen worden opgewekt.

Tegen de avond gaat Jozef van Arimathea naar Pilatus en vraagt toestemming om Jezus te begraven. Hij wordt in een graf gelegd, dicht bij Golgotha.

De betekenis van Goede Vrijdag ligt in het offer van Jezus, door zijn kruisdood. In het Oude Testament werden dieren (vooral lammeren) geofferd, met als achterliggende gedachte dat voor betaling van schuld bloed nodig is. Johannes de Doper heeft Jezus aangewezen als het Lam van God. Door zijn dood heeft Jezus de schuld van de zonde betaald, ter verzoening van de zonde. In Christelijke kringen betekent dit dan ook dat door het volgen van de leer van Jezus, gebed en belijdenissen, de vergiffenis door God van de menselijke zonden via Jezus komt.

Delphi

(dit artikel was eerder geplaatst op dit blog op 2 april 2010)

Advertenties

3 Reacties

 1. Filosoof

  “Op Goede Vrijdag herdenken Christenen”……enz.
  Heel mooi geschreven Delphi, vrijwel letterlijk uit de Bijbel.
  Lieve groeten (echt gemeend) van
  Filosoof

  april 3, 2010 om 2:21 am

 2. delphi

  @Hai, filosoof… Uiteraard letterlijk uit de Bijbel, dus ik heb het niet mooi beschreven, maar de Bijbel. Ik heb dit stukje geschreven, niet om een waarde-oordeel te geven, maar om de betekenis van Goede Vrijdag te beschrijven, omdat niet iedereen die kent.
  Het inspirerende van heel veel uit het NT, het leven van Jezus, is dat veel mensen, ik ook, herkenbare punten vinden in het gedrag van de mensen. Wie is niet eens verraden, beroddeld, bespot, soms met ingrijpende gevolgen. Hoe gemakkelijk kunnen mensen tegen elkaar uitgespeeld en opgezet worden. Volgen de mens hun hart of hun ego? Laten ze zich leiden door angst of door liefde? Ik ben erg geinteresseerd in de psyche van de mens en je ziet deze strijd nog dagelijks in je sociale leven.

  Fijne paasdagen, Filosoof

  april 4, 2010 om 1:44 pm

 3. Filosoof

  Een mens laat zich leiden door angst.
  De commerciële en religieuze wereld speelt daarop in.

  Hel of hemel?
  Schade bij brand; voldoende verzekerd?
  Darmflora! Daar zijn drankjes voor.
  Kanker? Para-geneeskunde!
  Meer IB: Anders gaat NL naar de bliksem.
  Zorg: bijverzekeren…..!
  Onderwijs: Blijf niet zitten in een leerjaar, anders……

  “God helpe mij almachtig”: wie zei dat ook weer?
  “God zij met ons” staat op de rand van de Nederlandse munt.

  Toch zie ik nog steeds de zonnige kant van het leven met behulp van God.

  Dat is vaak best moeilijk.

  april 6, 2010 om 11:04 pm

Reacties afgesloten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s